Čvrstina vere, čistota duše, čestitost života
Powered By Blogger

понедељак, 23. мај 2011.

23 dana

Za 23 radna dana kuća je podignuta i pokrivena. Ozidana ciglom, opšivena olucima, pokrivena crepom. Za 23 radna dana naš san je postao i postaje stvarnost. Uz neizmernu zahvalnost vrednoj grupi ljudi pala je i čast. Prvo je jedno prase od nekih 40-50 kila ( malo neko prase ) palo za slobodu, pa je otišlo na pečenje kod majstora deda Šuce koji je iz njega „iscedio“ mast i ostavio nam nekih 35 kila pečenja koje smo u slast skrckali sa sve reš pečenim repom i ušima. Prase je doduše bilo bez jabuke u ustima, ali kakvo god da je bilo pojelo bi se kao „masna vreća“ jer je ta subota 21.05.2011. godine bila veoma teška i naporna. Vreme je bili dosta sparno, grmelo je i sevalo, ali se gazda nije nikome „zamerio“ pa je pokrivanje prošlo u najboljem redu.

Crep je legao na krov kao „dupe na nošu“. Jedna ekipa je stavljala crep, a druga je čistila šut po kući i okolini tako da je dvorište zablistalo. Kamionom je šut izvezen napolje, i krenulo se na „zalivanje“ krova. Ekipa je potovarila stvari u kamion i nakon obavljenog ručka i poklona koje su dobili majstori su otišli u obližnje selo Bačince, gde od ponedeljka započinju novi posao na novoj kući. Unutrašnje malterisanje koje je ugovoreno pašće nakon što ta kuća bude podignuta, kada će u međuvremenu kod mene, takođe biti urađena kompletna vodovodna i elektroinstalacija do priključka na mrežu vodovoda i EPS-a, s tim da će majstor koji bude radio struju po kući takođe obaviti priključak i na EPS sistem, jer je od njihove strane angažovan kao podizvođač.

Što se vodovoda tiče, oni će sačekati da ih pozovem kada mi majstor bude odradio vodovod po kući, i kada unutrašnje malterisanje bude okončano. Jedina nedoumica je da li kod vodovoda koristiti plastične ili pocinčane cevi. Izbor je ostavlje na meni. I na vama, ako hoćete da pomognete savetima dragi čitaoci.

Što se tiče terase, njeno pokrivanje nije bilo obuhvaćeno ugovorom, te je ostalo na nama da odlučimo kako će to biti i da li želimo da nam ista ekipa to odradi, ili ćemo angažovati nekog drugog. Na kraju je moj dobri ćaća odlučio da nas časti terasom, tako da je terasa „o njegovom trošku“. A kako će biti izvedena ostaje na mom gospodinu ocu i izvođaču. Ja se koncentrišem na neke druge stvari.

Majstor mi je bio i za grejanje. I dao preporuku. Gusana peć „Viadrus“, panelni radijatori u prostorijama sa parketom, i kombinacija podnog i radijatorskog tamo gde su pločice ( hodnik, kuhinja i kupatilo ). I još jedna stvar koja je bitna, a to je bojler od 200l u podrumu, kombinovani, na struju i sistem centralnog grejanja. Naravno mešni ventili, pumpe ( cirkulaciona i recirkulaciona ) se podrazumevaju. Cena nije definisana jer smo odlučili da grejanje radimo samo dole dok će gore da sačeka. Ovo iz razloga što će i podovi u prizemlju i podovi na plafonu imati stiropor u podnoj košuljici, što je mislim dovoljno da ne dođe do odavanja toplote ka gornjem delu kuće, a opet dovoljno da se prizemlje kuće zagreje. Na ovaj korak smo se odlučili iz prostog razloga što nam gornji deo kuće nije u ovom momentu toliko ni bitan, jer je klinac mali i ima tek tri godine, a drugo dete je tek na putu, pa nije nužno i neophodno da sada sređujemo gornji deo kuće. U gornjem delu kuće prvo se mora odraditi izolacija krova sa verovatno kamenom ili mineralnom vunom, pa onda rigips, pa tek onda razmišljati o sređivanju soba, grejanju, kupatilu... Ali o tom potom i sve u svoje vreme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Posted by Picasa

Нема коментара:

Постави коментар