Čvrstina vere, čistota duše, čestitost života
Powered By Blogger

четвртак, 5. мај 2011.

Pred slavu

Slava

Sveti Georgije ili Sveti Đorđe (oko 275/281 – 303 ) je bio rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana.

U hrišćanstvu (istočnom i zapadnom) se slavi kao Sveti Đorđe. U umetnosti se često prikazuje kako ubija zmaja, odnosno aždahu.

Život

Veruje se da je rođen je 275/280. godine u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Otac mu je bio rimski vojni oficir. Još dok je bio dete, kada je njegov otac poginuo, mali Đorđe se sa majkom preselio u Palestinu, na majčino veliko i bogato porodično imanje, gde je dobio visoko obrazovanje.

U rimskoj vojsci se brzo istakao svojom hrabrošću i bojnim zaslugama. Napredovao je naglo, od običnog vojnika do tribuna, da bi ga, već u njegovoj dvadesetoj godini, lično car Dioklecijan proizveo u čin komita tj. vojvode (najstariji vojni čin, kojim se postaje i carev savetnik).

Stradanje i smrt

Za vreme cara Dioklecijana organizovan je 303. godine progon hrišćana, deseti po redu i najveći ikada. Kada je počeo nemilosrdan progon hrišćana po celoj zemlji, Đorđe deli svu svoju imovinu siromašnima i oslobađa svoje robove. Isto uradi i u Palestini, pustivši sluge i zaveštava siromašnima svoja imanja i bogatstva.

Na jednom saboru je govorio protiv ovakvog odnosa prema hrišćanima i o njihovom daljem progonu a tom prilikom je izašao pred cara Dioklecijana i izjavio da je i sam hrišćanin, nakon čega car naređuje vojnicima da ga zatvore u tamnicu.

Prema predanju, po carevom naređenju, vojnici su položili Đorđa na zemlju, zabili mu noge u klade, a na grudi mu postavili veliki, teški kamen. Tako pritisnut, u velikim bolovima, dočekao je jutro, kada ga je posetio car, međutim, Đorđe je i dalje odbijao da se odrekne svoje vere.

Car tada naređuje da se donese veliki točak za mučenje, sa daskama prepunim velikih eksera, udica, noževa, mačeva. Vezan za takav točak dok se točak sa njim okretao, to je trajalo dok mu celo telo nije bilo u ranama. Sa točka su ga odvezali, misleći da je mrtav. Kada su se uverili da nije mrtav, car naređuje da Đorđa zakopaju u negašeni kreč tako da mu je samo glava bila van zemlje, i da ga tako ostave tri dana da bi sagoreo. Nakon tri dana, kada su ga otkopali — uvidiše da je i dalje živ.

Dioklecijan zatim odlučuje da pozove najvećeg maga Rimskog carstva, po imenu Atanasije, da on savlada Đorđa. Atanasije se odaziva caru i priprema dva napitka — jedan, od koga bi Đorđe trebalo da se pokori caru, a drugi smrtonosan. Dioklecijan naređuje da silom napoje Đorđa prvim napitkom, a pošto se Đorđe i dalje nije pokoravao, onda naredi da mu se da i smrtonosni napitak. Međutim, Đorđe opet ostaje živ.

Stigavši na gubilište, Đorđe stade na određeno mesto i pomoli se. Zatim Đorđe položi svoju glavu, i bi posečen dana 6. maja 303. godine.

Kanonizacija

Godine 494. Đorđe je proglašen za sveca, od strane pape Gelasijusa Prvog (492—496).

U hrišćanskoj ikonografiji Sveti Đorđe se još od 7. veka prikazuje kao vojnik (bez konja, u stojećem stavu) i sa kopljem ili mačem u desnoj ruci. Od 9. veka se pojavljuje još jedan prikaz Svetog Đorđa: na konju, u vojvodskom odelu, kako kopljem ubija aždaju. Na tom prikazu se, pored njega, malo dalje nalazi jedna ženska prilika u gospodskom odelu kako stoji. Smatra se da je žena koja je na ikoni zapravo carica Aleksandra i da ona simbolizuje ranu hrišćansku crkvu, a da aždaja koju Đorđe ubija simbolizuje mnogoboštvo. Prikaz svetog Đorđa koji ubija aždaju je zasnovan na popularnoj legendi hrišćanske mitologije — „Đorđe i aždaja“.

Kult

Kult Svetog Đorđa se začeo dosta rano. Na mestu njegovog groba u Lidiji, za vreme vladavine cara Konstantina I (306—337), podignut je hram njemu posvećen. Tokom 4. veka, kult Svetog Đorđa se iz Palestine proširio na celo Istočno rimsko carstvo a u 5. veku i na Zapadno rimsko carstvo. Godine 494. Đorđe je proglašen za sveca.

Sveti Đorđe ubija zmaja

U vreme cara Konstantina, hrišćani grada Lide i okoline su sazidali crkvu koju su posvetili Svetom Đorđu. U tu crkvu su prilikom njenog osvećenja, iz Nikomidije, preneli njegove mošti. Uspomena na ovaj događaj se praznuje 16. novembra, kod Srba poznatim pod imenom Đurđic.

Hram Svetog Đorđa u Lidiji je srušen 1010. godine ali su ga krstaši obnovili. Po crkvenom učenju, 16. novembar je dan kada je obnovljen Hram Svetog Đorđa u Lidiji, gde je položeno njegovo telo. Godine 1191. i tokom Trećeg krstaškog rata, hram je ponovo uništen, od strane islamskih snaga sultana Saladina. Novi Hram Svetog Georgija je podignut na mestu starog 1872. godine i postoji još uvek.

Posle krstaških ratova u 12. veku, kult Svetog Đorđa je prenet u Englesku. Za vreme kralja Edvarda Trećeg od Engleske, koji je 1348. osnovao viteški Red Gartera, Sveti Đorđe je postao i zaštitnik engleske države.

Sveti Đorđe, na katalonskom Sant Đordi (katal. Sant Jordi), takođe je zaštitnik španske autonomne pokrajine Katalonije. Običaj je da na taj dan muškarci ženama poklanjaju cvet, a žene muškarcima knjigu. Zato na taj dan knjižare iznose prodaju knjiga na ulice i sa popustima.

Veoma je slavljen kod Srba, i često ga nazivaju i Sveti Đurađ, a slave ga dva puta godišnje: na Đurđevdan, 6. maja, i Đurđic, 16. novembra. Na ikoni vezanoj za Đurđevdan je Sveti Đorđe prikazan na konju kako ubija aždaju, dok se za Đurđic koristi ikona na kojoj je prikazan Sveti Đorđe kao vojnik koji stoji na poljani, sa kopljem u desnoj ruci. Posvećeni su mu mnoge crkve i manastiri, među kojima su manastir Đurđevi stupovi, Staro Nagoričino, Temska, Kasteljan, Vraćevšnica, Bogovađa, Crkva na Oplencu, kao i Saborna crkva u Novom Sadu.

Sveti Đorđe je danas poštovan kao zaštitnik mnogih država i gradova u Evropi, profesija i organizacija. Poštovan je i kao zaštitnik konjice, vitezova i viteštva i krstaških pohoda.

Legende

Po predanju, u jezeru u blizini grada Lida, u Palestini, živela je ogromna aždaja, koja je meštanima obližnjeg grada Virita stvarala velike neprilike. Aždaja je često izlazila iz jezera i proždirala ljude koji bi se našli u blizini jezera a, pored toga, imala je i otrovan zadah od koga su se ljudi razboljevali i često i umirali. Žitelji ovog kraja su se najzad obratili i svom vladaru za pomoć ali im on zapovedi, da bi se rešili svojih problema sa aždajom, da svakog dana na obali jezera žrtvuju po jedno dete. Narod to prihvati i od sutrašnjeg dana započne žrtvovanje dece.

Svakog jutra je po jedno dete bilo ostavljano kraj jezera i ubrzo i proždirano. Na kraju je došao red i na ćerku tog vladara, jedinicu, koju okitiše i pripremiše za žrtvu aždaji. Dok je uplakana devojka stajala kraj jezera, pred njom se ukazuje Sveti Đorđe, jašući na konju, sa kopljem u ruci. Tada i aždaja izlazi iz jezera a Đorđe pojuri ka aždaji i zabode joj koplje u čeljust, prignječivši je za zemlju. Po Đorđevom naređenju, devojka vezuje svoj pojas aždaji oko vrata i vodi je prema gradu. Gradski vladar i svi žitelji zbog toga primiše hrišćanstvo a u gradu ubrzo bude izgrađena i velika crkva posvećena Presvetoj Bogorodici i Svetom Đorđu.

Kako je meni sutra slava, i kako želim da moga sveca zaštitnika ispoštujem, radovi se na sutrašnji dan prekidaju i nastavljaju u subotu 07.05.2011. godine.

Iz priloženih slika vidi se da su majstori ne na visini nego na „planini“ zadatka. Jako se lepo napreduje, tako da sada ovih dana intenzivno razmišljam o ostalim stvarima koje su mi ostale, a to su grejanje, podovi i kupatilo. Takođe me interesuje i način kako uraditi terasu, s obzirom da je ugovorom obuhvaćeno samo betoniranje terase. Zamisao mi je da uradim oblogu od drveta ( bankeraj ) ili neko drugo drvo, s obzirom da će terasa biti natkrivena, ali o tom potom.

Tamo gde je datum 01.01.2005. godine radi se o današnjem datumu ( 05.05.2011. godine ) jer sam menjao baterije u aparatu pa mi se datum resetovao, a nisam ga naknadno podesio.

Živi bili i zdravo živeli graditelji i čitatelji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Posted by Picasa

13 коментара:

  1. Анониман6. мај 2011. 00:57

    Koliko si do sada potrosio peska i burica kreca na zidanje prizemlja?
    p.s. SRECNA TI SLAVA DOMACINE!!
    tutu-rutu

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala prijatelju.
    Znaš kako su Jevreji stalno govorili: Dogodine u Izraelu. I tako mnogo godina. Tako i ja. Do godine u novoj kući. I mora da bude. To mi je mantra.
    Što se tiče materijala do sada je otišlo oko 11 "meteri" cementa, 40 m3 "šodera", doneto je 6 buradi kreča a peska... to ne znam da me ubiješ.

    ОдговориИзбриши
  3. Moram samo na trenutk da se uključim, jer mi je sve ovo direktno vezano za struku. Divno napredujete i sve mi se dopada, pratim radove od samog početka. Neka je sa srećom i izgradnja kuće i slava.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Vam puno. Svaki komentar, pozitivan ili negativan mi znači. Svaki dan razmišljam da li je možda nešto moglo bolje, i verovatno kada se pogleda možda i jeste, ali nema veze. Za prolivenim mlekom se ne plače. Na kraju protežem se koliki mi je i guber, tako da manje više sve ovo ide nekim svojim lepim tokom, uz malo muke i dosta odricanja. Ali bar znam da se odričem za porodicu i nešto što će biti moje, i što će ostati mojoj deci, tako da čoveku nekako tada sve lakše pada i bez obzira koliko je teško ja sam optimista, jer sam naučio da je pesimista u životu biti lako, a teško je danas ovde u ovoj zemlji biti optimista. Ali ja to hoću i... "Japan, japan, japan".

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман7. мај 2011. 20:52

    Svako dobro!
    Kako je protekla slava domacine? :))
    Majstori su pretpostavljam neaktivni ovih dana?
    Svaka pohvala za post i informisanje o Sv. Djordju,
    tutu-rutu

    ОдговориИзбриши
  6. Majstori su bili aktivni na dan 07.05.2011. godine, ali je domaćin zakazao. Ekipa je bila brojna 06.05.2011. ali je jača i brojnija a Boga mi i pijanija bila u subotu. Sve go hajduk ko led. A štoooo pijuuuu!!!!!. Ali su majstori radili i pripremali montu za drugu ploču. Moj mali je sa svojim dedom detaljno propratio sve pripreme i današnje radove.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман8. мај 2011. 17:49

    Pratim temu od pocetka,svaka cast za kvalitetan blog koji, mnogim potencijalnim graditeljima, prikazuje sta ih ocekuje u jednom ovakvom poduhvatu!Kako vas vreme sluzi?Salujete plocu ili kisa remeti planove?
    Mozda bi bilo dobro da pored slika(svaka cast!) objavis i neke pokedinosti o utrosku materijala za taj i taj radni dan i slicno...
    Svaka cast i samo napred,eto nama i krova za koju nedelju!!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман8. мај 2011. 17:50

    p.s.
    Sta( koliko) ti je taj " meter" cementa? :D

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман9. мај 2011. 00:45

    Vec si se olenjio za pisanje,a? ;)
    M@rko

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam nego sam i treci dan, verovao ili ne, imao goste za slavu, a celo pre podne sam rasklanjao krndiju od subote, tako da nisam ni bio na placu. A i majstori su u subotu samo dovršili pregradne zidove i pripremili materijal za 2. ploču.

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман9. мај 2011. 18:23

    Al' si se opustiooooo....c,c,c,c ;)ti kao u "Ivkovoj slavi" 3 DANA ,a zidas kucu!Pa ko je sada srecniji od tebe?!
    tutu-rutu :))))

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман9. мај 2011. 20:03

    Ja radim kuhinju,spustam plafon,struja,laminat......na pocetku sam tek,uz kaficu cu sa apetitom procitati sta nam spremas!! :))) CEKAM!!
    Poz,tutu-rutu

    ОдговориИзбриши