Čvrstina vere, čistota duše, čestitost života
Powered By Blogger

четвртак, 15. октобар 2015.

Česma

...pa šta reći. Posle dužeg vremena eto mene opet. Razlog nije moja lenjost da pišem na blogu nego jednostavno stav da ako nemam nešto da prikažem a da se tiče kuće i okućnice kako se to staromodno kaže, nema potreba da pišem i ljudima namećem svoje stavove o raznim stvarima.

Ono što mi je dugo falilo u dvorištu je bila jedna obična česma. E, sad, česmi ima raznih. Gotovih, polugotovih, a ima i cigle, i ostalog materijala pa svako ko je vičan može sebi nešto da napravi.

Priznajem, ja nisam. Ja sam za varijantu dolaska majstora, a ne za sopstveno "majstorisanje" iako su me neki ubeđivali da se otisnem u tu avanturu, pa makar na česmi.

Česma je napravljena od dva, tačnije tri elementa. Dva veća i jedan manji. Crevo je već postojalo kao i mesto gde će se dotična nalaziti, pa sam morao da kupim samo slavinu, malo cementa i peska i platim majstora koji je to sve uredno povezao.

Suma sumarum oko 65 eura sve zajedno sa rukama mastora, odnosno oko 7.800,00 dinara. Na kraju je ista ofarbana u sivu boju dok ne čučne izolacija i fasada jednoga dana, pa će i ona da se ponovi.

Gotove česme kreću se od oko 2.500-3.000 koliko smo mi ovu platili pa ih ima sa cenom od preko 10.000 dinara, ali je to po meni bespotrebno bacanje para za nešto što treba da bude jednostavno i da vrši funkciju.

Prevedeno u svet automobila: ako srce bira Alfu mozak bira Volvo. Retko kada srce prevlada, pa je uglavnom siva moždana masa ta koja odnosi pobedu.

Valjda zato i nastupaju krize srednjih godina