Čvrstina vere, čistota duše, čestitost života
Powered By Blogger

недеља, 22. фебруар 2015.

Dimnjak

...Evo mene posle dužeg vremena sa nekim zapažanjima u redovnom ekspolatisanju kuće. Danas ću da pričam o dimnjaku kao jednom veoma bitnom i važnom delu kuće koji može da vam zada puno glavobolje, a da toga niste ni svesni.

Naime, o čemu se radi.

Negde na početku samoga bloga ja sam naveo koje su specifikacije kuće koju gradim i šta je to što sam sa majstorima ugovorio. Između ostalog pao je dogovor da se dimnjak radi od "Šidelovih" komponenti, da je prečnika Fi 200...itd. E sad, sve je dobro urađeno, sa otvorom za čišćenje, koji se vidi na slikama koje sam postavio, i koji se nalazi u podrumu kuće.

Prvi savet za one koji grade - gledajte da jedan takav otvor obavezni imate i gore na odžaku. Nije obavezno ali je preporučljivo, jer može da olakša kasnije glavobolje oko čišćenja dimnjaka, da ne kažem odžaka po naški. Naime, teže je odžačaru da isti čisti odozdole, dakle iz podruma, jer mora da gura četku, a ovako mu je sigurno lakše da je od gore spušta. Pogotovo ako je zimski period, dakle ako se greje, a vama je odžak zapušen, kao što se, jelte, dogodilo na primer meni.

Neko me je od čitalaca pitao kako me služi peć i ja sam odgovorio izvrsno prvu sezonu,...i umalo da mi je ubaksuzira. Dakle prva sezona je prošla sjajno, peć greje za sve pare, u kući stvarno topolo...ALI, kao što to uvek biva, ove sezone krećemo grejanje po istom principu, dakle lože se drva, hrastovina iz Morovića, dobrog kvaliteta...i negde posle Nove Godine peć počinje da zeza, da sve više dimi, a ja se malo, malo pa osećam kao šunka u pušnici.

Razmišljam da to nije možda do smole koje ima, onako, ne mogu da kažem puno u ložištu, ali se vidi. Pa onda odlučujem da skinem čunak koji ide iz peći u odžak. On je bio dosta zapušen, pa sam ga pročistio kao i otvor koji je na samoj peći i na kojem se nalazi ona klapna koja služi za prigušivanje peći.

Nastavljam sa grejanjem, jedno 10-15 dana radi dobro, i onda opet ista pesma. Iznerviran odlazim na internet da vidim da li još neko ima problem. Starac mi uporno sugeriše da je možda u pitanju odžak, ali ja stalno kontam da je ipak novi odžak, samo godinu dana radio, prečnik velik...pa kako da se već zaguši.

Kuliram ja tako njega uredno, ali stvar sve gora i gora. Ja sve više plačem kad odem u podrum, sve više dima...i reši čovek da mi pomogne, pa sam uzme, kada sam ja bio na poslu, skine čunak koji se opet napunio, očisti ga, otvori odžak, četkom provuče i malo očisti, vrati čunak na mesto, oblepi ga blatom da ne vuče falš vazdug...i...jedno tako 10-ak dana. Pa opet.

E tu sam bio već poludeo, a razni majstori samo sipaju savete, tefali ti nalegajući termostat, te ovo, te ono....i na kraju vidi starac da je đavo odneo šalu i pozove on odžačara dok sam ja bio na poslu.

NARAVOUČENIJE: poslušaj starca i kad darove ne nosi.

Odžačar došao, doneo četku od 10m...i...tri kofe Jupola je on izneo amelja iz odžaka.

Za ne poverovati da samo za godinu dana odžak može toliko da se napuni. Posle toga ja sam još otvorio iza peći jedan cug za koji nisam znao da postoji, a nalazi se ispod same cevi, pričvršćen leptir šarafima i koji je takođe bio pun gareži koja tu napada kada se čisti peć.

Inače, sa dve četke, manjom i većom čistim dimovodne kanale često, ali danas sam rešio da ih malo detaljnije očistim i ostružem, ne samo sa četkama. Ljudi moji, šta je iz njih sve ispalo, pa to nije normalno. Dakle same četke ne znače mnogo, nego s vremena na vreme treba mehanički, oštrijim predmetom iste ostrugati, a onda sa četkom pročistiti. I ponovo odvrnem vijke i očistim ponovo onaj cug iza peći, a ispod cevi. Opet se nakupilo.

Šta da kažem...pamet u glavu i starca pored sebe.

Svako dobro.