Čvrstina vere, čistota duše, čestitost života
Powered By Blogger

среда, 2. фебруар 2011.

„Komercijalna banka“ a.d Beograd

Izbor banke je završen. Izabrana je gorepomenuta banka. Da me sad pitate zašto, ne bih vam mogao odgovoriti. Uslovi za subvencionisane kredite su isti uglavnom kod svih banaka, ovde se nudi još i grejs period na godinu dana. Kod ostalih ne znam ali mislim da će biti ista situacija.

Spisak papirologije koja nam je neophodno potrebna je impozantan. Sastoji se iz sledećih “papira”:

1. Zahtev za kredit
2. Upitnik za fizička lica
3. Potvrda o radnom odnosu na neodređeno vreme i dužini radnog staža
4. Izvod sa računa banke preko koje podnosilac prima zaradu sa prometom u posled. 12 meseci
5. Rešenje o administrativnoj zabrani – 2 primerka
6. Fotokopija lične karte podnosioca zahteva
7. Izvod iz matične knjige venčanih
8. Izjava klijenta da li je u rodbinskom odnosu sa poslodavcem
9. Fotokopija OPJ obrasca za poslednja 3 meseca
10. Zahtev za osiguranje
11. fotokopija radne knjižice
12. Zahtev za dobijanje finansijskih sredstava iz Budžeta RS
13. Izjava o neposedovanju nepokretnosti overena u sudu za podnosioca i supružnika
14. Uverenje lokalne poreske za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda – porez na imovinu prema mestu prebivališta korisnika kredita
15. Potvrda firme supružnika korisnika kredita o visini poslednje prosečne tromesečne zarade
16. Predmer i predračun radova sa specifikacijom radova koji će biti izvedeni sredstvima iz kredita ( jedinica mere, količina, cena izražena u RSD i EUR i ukupan iznos )
17. Pravosnažna građevinska dozvola
18. Lokacijska dozvola koja glasi na investitora
19. Vlasnički list za parcelu na kojoj se vrši izgradnja
20. Projekat
21. Fakture za kupovinu materijala ili Ugovor sa izvođačem radova
22. Procena vrednosti nekretnine koja predstavlja sredstvo obezbeđenja kredita – overena i potpisana od strane ovlaščenog sudskog procenitelja
23. Vlasnički list za nekretninu nad kojom se konstituiše hipoteka ne stariji od 5 dana od dana podnošenja zahteva za kredit
24. Fotokopija ličnih karata založnog dužnika i njegovog bračnog druga
25. Overena založna izjava
26. Overena izjava o upoznatosti bračnog druga o uspostavljanju hipoteke
27. Polisa osiguranja nekretnine nad kojom se konstituiše hipoteka vinkukirana u korist Banke i RS
28. 2 blanko menice

Dobar deo papirologije već imamo, ostalo nam je da se popune bančini dokumenti vezani za zahtev za kredit.

Ovih dana sam imao posetu čoveka iz Xella Srbija. Izuzetan čovek i veoma profesionalan. Dolazio je u obilazak jednog objekta u okolni Šida koji je u fazi izgradnje pa je tražio da se vidimo kako bi mi na osnovu proračuna koji sam od njih tražio prezentovao o kakvom se materijalu radi, šta su mu mane i vrline. Mogu vam reći da je bio izuzetno profesionalan i korektan, te da mi je nakon uvida u projekat dao par preporuka oko izgradnje. Veoma, veoma prijatno iznenađenje koje ukazuje da zapadni sistem borbe za svakog kupca polako dolazi i na ove prostore.

Bilo kako bilo u nekom od ranijih postova istaknuto je koje su količine ytong bloka 25 potrebne za izgradnju i na kraju je data krajnja cena koštanja. Na moje pitanje da li će cena ove građevinske sezone skočiti rekao mi je neznatno, nekih 2 do 3%.

E sad osnovni problem na ovom prostoru je što u mojoj bližoj okolini nema sertifikovanih majstora za građenje koji imaju firmu, jer sama banka dosta gleda da li je izvođač firma ili pojedinac. Naime, kod realizacije kredita postoje dve varijante. Prva je 70% po profakturama a 30% na račun korisnika kredita i druga je varijanta “ključ u ruke” u kojoj ceo iznos ide na račun izvođača po ugovoru o izvođenju radova. Nama se prva varijanta više sviđa i za sada smo za nju. Za sada je kod nas na prvom mestu izvođač koji nam je dao ponudu za građenje ciglom u iznosu od 25.500 eura sve njegovo, što znači cena od oko 120eura/m2 bruto površine. Meni bi ostalo da odradim u toj varijanti spoljnu stolariju, grejanje, podove, kupatilo, unutrašnju stolariju i... to je to. Išlo bi se na sređivanje podruma i prizemlja u prvoj fazi, nakon građevinskih radova a potom parcijalno sobu po sobu u potkrovlju.

Pozdrav za čitaoce.